marți, 26 iunie 2018

Cancerul colorectal


Carcinomul colorectal este cel mai des intalnit cancer al tractului gastro-intestinal si a doua cea mai frecventa  malignitate diagnosticata la adult dupa cancerul pulmonar. Examinararile de tip Computer Tomograf si Rezonanta Magnetica sunt cel mai frecvent utilizate pentru stadializare. Rezectia chirurgicala poate fi curativa desi rata de supravietuire la 5 ani este de 40-50%.

Carcinomul colorectal este o afectiune des intalnita, media de varsta la care se diagnosticheaza este intre 60 si 80 ani, iar pentru carcinomul rectal, media de varsta este mai mica, cu predilectie la persoanele de sex masculin.

Factorii de risc includ:
- consumul  redus de fibre alimentare si bogat in proteine animale si grasimi;
- obezitatea (mai ales la barbati);
- Afectiunile inflamatorii intestinale (colita ulcerativa, boala Crohn)
- antecedentele heredo-colaterale (persoane din familie cu afectiuni ale colonului, benigne sau maligne);
- cancer de endometru/san
- post radio-terapie pelvina;

Manifestarile clinice sunt de obicei insidioase, cu modificarea tranzitului intestinal sau anemie feripriva in urma sangerarilor cronice oculte. De asemenea, pot fi intalnite ca prime manifestari hemoragia si ocluzia intenstinala.  

Localizarile cancerului colorectal pot fi oriunde, incepand de la cec si pana la rect : recto-sigmoidian (55%), cec si colon ascendent (~20%), valva ileo-cecala (2%), colon transvers (10%), colon descendent (5%).

Modalitati imagistice de investigare:
- clisma cu bariu are sensibilitate pentru polipi mai mari de 1 cm. Pentru cei sub 1 cm, limita de detectie este sub 50%.  In urma examenului cu bariu, leziunile vor aparea ca defecte de umplere. De asemenea se pot evidentia eventuale fistule in vezica urinara, vagin sau intestinale.
- examenul CT este cea mai frecventa examinare pentru stadializarea cancerului colorectal, cu o acuratete intre 45-77%, putand detecta noduli tumorali si metastaze. De cele mai multe ori la examinarea CT se pot depista masele tumorale de la nivelul colonului, dar examinarea are o sensibilitate redusa pentru tumorile de dimensiuni mici (cazuri in care se recomanda colonoscopia). Majoritatea cancerelor colorectale se vizualizeaza la examenul CT ca niste densitati tisulare care ingusteaza lumenul intestinal. De asemena intr-o tumora de dimensiuni crescute, pot fi prezente ulceratii. Se pot depista complicatii cum ar fi fistulele, ocluzia,invaginatia,  perforatia.
- examinarea IRM prezinta o acuratete in depistarea tumorilor colorectale de 73% cu o senzitivitate de aproximativ 40% in depistarea metastazelor ganglionare. Examinarea IRM are un rol foarte important in stadializarea cancerului rectal.

Tratamentul este chirurgical in cele mai multe cazuri si se ajunge la rezectia tumorii. Rata de supravietuire la 5 ani este de 40-50%, prognosticul fiind dat in urma stadializarii.

Recidiva este des intalnita.  Recidiva locala la nivelul anastomozei in mai putin de 2 ani (80%). De asemenea pot aparea determinari secundare la distanta;

Se recomanda incepand cu varsta de 50 ani:
- test anual din fecale pentru a determina sangerari oculte;
- sigmoidoscopie/clisma cu bariu o data la 3-5 ani;
- pentru persoanele cu antecedente heredo-colaterale de cancer de colon se recomanda ca examinarile de tip screening sa inceapa de la varsta de 40 ani.

●       ●       ●

Dr. Razvan Lamba - medic rezident Radiologie si Imagistica medicala

Foto: NedDna-Ssl

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu