luni, 23 iulie 2018

Bolile cardiovasculare, in crestere in ultima vreme


Bolile cardiovasculare ca întreg sunt considerate „criminalul nr. 1”, cu aproape 20.000.000 decese anual la nivel global. Din vasta patologie cardiovasculară, aş menţiona totuşi patru afecţiuni: hipertensiunea arterială, infarctul miocardic acut, fibrilaţia atrială, insuficienţa cardiacă.

  • În primul rând, remarcăm creşterea incidenţei hipertensiunii arteriale care atinge în ţara noastră peste 40% din populaţia adultă. Dacă nu se iau măsuri energice de prevenţie, se poate ajunge într-un orizont de timp mediu la situaţia paradoxală în care cetăţenii cu tensiune arterială normală să devină o minoritate!


  • În al doilea rând, infarctul miocardic care, prin gravitatea sa, obligă la o infrastructură specifică – reţeaua de laboratoare de angiografie coronariană şi transportul aferent.


  • În al treilea rând, fibrilaţia atrială este cea mai comună aritmie, afectând circa 2% din populaţie, respectiv 10% din cei peste 80 ani, ceea ce în valori absolute înseamnă zeci de milioane de pacienţi.


  • În sfârşit, insuficienţa cardiacă, care se asociază cu un procent mare de spitalizări, cu precădere la vârstnici.

In acelasi timp, se inregistreaza o crestere a longevităţii populaţiei care reflectă, în ultimă instanţă, succesul farmacoterapiei cardiovasculare, în sensul că aceşti subiecţi sunt de fapt nişte supravieţuitori.

Conf. Dr. A.G. Tase
Foto: PixaBay

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu