vineri, 2 noiembrie 2018

Factori ce influenteaza aparitia HTA - hipertensiunea arteriala


Se stie ca prevalenta hipertensiunii arteriale este mai mare la populatiile de origine afro-caraibiana, sud-asiatica si chineza. Explicatia fenomenului este una multifactoriala, iar factorii favorizanti difera de la grup la grup. In cea mai mare parte prevalenta crescuta a hipertensiunii se leaga de  prevalenta crescuta a factorilor de risc cardiovasculari. De exemplu, in randul persoanelor de origine sud-asiatica, hipertensiunea pare a fi o consecinta a indicelui de masa corporala crescut si se asociaza cu aparitia sindromului metabolic si a diabetului zaharat. De asemenea, in acest grup si in grupul celor de origine chineza, la prevalenta crescuta a hipertensiunii contribuie si consumul crescut de sare. Studiile arata ca la acelas nivel al ingestiei de sodiu alimentar, tensiunea este mai mare la persoanele de origine afro-caraibiana decat la cele de rasa alba. De asemenea, mecanismele care asigura homeostazia valorilor tensionale difera in functie de originea etnica. De exemplu, activitatea reninei plasmatice este mai redusa la afro-caraibieni.

In toate populatiile, prevalenta hipertensiunii arteriale este strans legata de consumul de sare. Studiile au  aratat ca reducerea ingestiei de sare are efect benefic asupra scaderii tensiunii arteriale. Riscul unui eveniment cardiovascular este asociat de asemenea cu cantitatea de sare din dieta. Reducerea ingestiei de sare  scade cu 25-30%  riscul  de eveniment cardiovascular (decesul de cauza cardiovasculara, infarctul miocardic, accidental vascular cerebral, interventia de revascularizatie coronariana) in urmatorii 10-15 ani. Pacientii trebuie sa-si limiteze aportul de sare la maxim 5 grame pe zi. Cei varstnici raspund si mai bine la aceasta masura, deoarece au o sensibilitate crescuta la sare.

Exista de asemenea o relatie intre consumul de alcool si hiperteniunea arteriala. Un consum de alcool ce depaseste pragul de 3 unitati pe zi creste atat tensiunea sistolica, cat si pe cea diastolica. Mai mult, alcoolul creste riscul de aritmie, cardiomiopatie si moarte subita, riscul aparitiei obezitatii si a diabetului zaharat. Se stie de asemenea ca ingestia de alcool duce la rezistenta la tratamentul hipotensor.

Nu in ultimul rand, factorul ereditar joaca un rol important in geneza hipertensiunii arteriale, contributia acestuia fiind apreciata intre 30 si 60%. Studiile demonstreaza  corelatii intre prezenta hipertensiunii la parinti si descendenti directi, chiar daca conditiile de mediu in care se dezvolta descendentii sunt diferite.

In ceea ce priveste stresul, studiile arata ca situatiile stresante acute provoaca cresterea tensiunii arteriale, insa nu exista dovezi ca expunerea cronica la stress este o cauza de hipertensiune arteriala. Totusi, de ce sa nu recunoastem faptul ca nu tuturor le place viata agitata a acestor timpuri, si nu toti pot trai sub presiune permanenta. Acestora le putem recomanda intr-o maniera utopica sa reduca stresul.

Un lucru asupra caruia as dori sa atrag atentia, tinand cont de nelamuririle pacientilor asupra acestei maladii numita clar  hipertensiune arteriala: ea nu este o afectiune a inimii ci a arterelor. Ignorata si netratata insa,  poate duce la consecinte dramatice pe care le numim afectari ale organelor tinta, si aici nu intra in discutie doar inima ci si creierul, rinichii si ochii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu