vineri, 16 noiembrie 2018

Sfaturi de la medicul cardiolog


Dupa cum se stie, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces prematur pe intreaga planeta. Aparitia in masa a bolilor cardiovasculare se coreleaza strins cu stilul de viata. S-a demonstrat adesea ca modificarea stilului de viata si a factorilor de risc reduce mortalitatea si morbiditatea prin boli cardiovasculare, in special la pacientii cu risc crescut. Spre binele tuturor si in scopul educatiei medicale a populatiei, pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare vom oferi in continuare cateva sfaturi utile si usor de urmat:

Si  vom incepe cu fumatorii - acestia trebuie incurajati in mod profesionist sa renunte definitiv la tutun. Strategia de renuntare la fumat trebuie sa includa: consiliere, tratament de substitutie nicotinica si chiar interventii farmacologice.

Greutatea corporala crescuta este asociata cu cresterea mortalitatii si morbiditatii totale cardiovasculare prin cresterea tensiunii arteriale si a colesterolemiei, reducerea colesterolului HDL si cresterea riscului de aparitie a diabetului zaharat. Scaderea ponderala este recomandata tuturor persoanelor supraponderale si obeze, si de asemenea femeilor cu circumferinta taliei peste 88cm. si barbatilor cu circumferinta taliei peste 102cm.

Reducerea aportului caloric total si exercitiile fizice regulate sunt esentiale in controlul greutatii. Orice crestere a nivelului de activitate fizica are efecte pozitive asupra sanatatii, exercitiul fizic de intensitate moderata timp de 30 de minute zilnic va reduce riscul cardiovascular si va imbunatatii conditia fizica.

In  ceea ce priveste dieta, trebuie consumata o varietate larga de alimente cu ajustarea aportului caloric pentru prevenirea excesului ponderal. Trebuie incurajat consumul de fructe, legume, cereale si paine integrala, peste, carne slaba, produse lactate degresate. Grasimile saturate trebuiesc inlocuite cu grasimi polinesaturate de origine vegetala si marina. Lipidele totale trebuiesc reduse la <30% din aportul energetic, iar din totalul lipidic grasimile saturate nu trebuie sa depaseasca o treime. Trebuie de asemenea descurajat consumul de sare prin evitarea adaugarii de sare in timpul mesei si la gatit si prin alegerea unor alimente proaspete sau congelate nesarate. 

De asemenea trebuie descurajat consumul excesiv si zilnic de alcool.

In masura in care este posibil, se va evita stresul la locul de munca si la domiciliu. Emotiile negative precum depresia, anxietatea si ostilitatea nu fac bine nimanui si reprezinta totodata un obstacol in calea schimbarii stilului de viata.

Un rol deosebit de important il are de asemenea  evaluarea riscului de boala cardiovasculara. Pacientii trebuie sa fie familiarizati cu monitorizarea anumitor parametrii si anume: tensiunea arteriala, greutatea corporala, parametrii metabolici - glicemia, colesterolul total si fractiunile LDL si HDL, trigliceridele, functia renala. Se va acorda o importanta deosebita persoanelor de varsta medie, fumatoare, cu istoric familial de boli cardiovasculare, cu prezenta unuia sau mai multor factori de risc.

In cazul evidentierii valorilor tensionale mai mari sau egale cu 140/90mmhg se va avea in vedere medicatia antihipertensiva. De asemenea, hipertensivii sunt sfatuiti sa efectueze electrocardiograma si ecografie cardiaca. La pacientii cu diabet zaharat, boala coronariana sau afectare renala, tensiunea arteriala  trebuie mentinuta la valori sub 130/80mmhg.

La valori ale colesterolului total de peste 190mg/dl sau ale LDL colesterolului peste 115mg/dl se va administra medicatie cu statine. La pacientii cu boala cardiaca  ischemica instalata si la cei cu diabet zaharat ar trebui sa se obtina un control mai riguros al colesterolului, si anume tinta pentru colesterolul total trebuie sa fie de 175 sau chiar 155mg/dl, iar pentru LDL colesterol tinta trebuie sa fie de 100 sau chiar 80mg/dl.
Pacientii care prezinta simptome sugestive de boala cardiaca ischemica vor efectua electocardiograma atat in repaus cat si testarea la efort. Pacientii cu boala cardiaca ischemica trebuie sa primeasca medicatie cu statina, antiagregant plachetar si inhibitor de enzima de conversie.

Pacientii diabetici trebuie sa beneficieze de medicatie hipoglicemianta, dar si de statina si fibrat. De asemenea este bine ca diabeticii si cei cu HTA severa sa efectueze examenul fundului de ochi. Examinarea clinica a pacientului trebuie sa cuprinda si verificarea pulsului periferic la membrele inferioare. Intre examinarile paraclinice de laborator o importanta deosebita o are determinarea proteinuriei si a microalbuminuriei, lipoproteinei A , fibrinogenului, homocisteinei si a proteinei C reactive.

Ar fi ideal sa atingem scopul de a reduce riscul cardiovascular total. Nu este intotdeauna posibil. Stim insa ca factorii de risc sunt multiplii si in permanenta interactiune. Astfel, daca nu pot fi atinse valorile tinta ale unui factor de risc, riscul cardiovascular total poate fi redus prin actiunea asupra celorlalti factori de risc.

Foto: DrMani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu