sâmbătă, 14 decembrie 2019

Markeri tumorali - tipuri, diagnostic, cancer asociat


Markerii tumorali sunt substante, in majoritatea lor proteine, care sunt produse de catre celulele tumorale insesi sau uneori de catre organismal uman, ca reactie de raspuns la prezenta celulelor tumorale.

Aceste substante pot fi detectate in probe de sange, urina sau tesuturi si pot fi utilizate alaturi de alte teste si proceduri de investigatie pentru diagnosticul unor tipuri de cancer si pot prezice sau pot ajuta la monitorizarea raspunsului la anumite tratamente oncologice si sa ajute deasemenea la detectia precoce a unei recidive a bolii.

Termenul de markeri tumorali are o acceptiune mai larga in ultimii ani intrucat au aparut noi teste care urmaresc modificarile aparute in materialul genetic al celulelor tumorale maligne (AND si ARN) si nu obligatoriu avand si corespondent in proteinele tumorale (markerii tumorali serici) din proba de sange recoltata de la pacient. S-a constatat faptul ca modificarile genetice asociate anumitor tipuri de cancer pot fi utilizate ca markeri tumorali, ce pot sa dea informatii despre prognosticul bolii si /sau sa orienteze medicul oncolg spre un tratament tintit si sa permita detectia precoce a unei recidive.

In plus dezvoltarea tehnologiei de testare gentetica a dus la aparitia unor paneluri de mai multi markeri genetici efectuati in acelasi timp, paneluri care ofera o informatie extinsa despre caracteristicile tumorii si pot orienta catre aplicarea unui tratament personalizat.

Exista definite doua categorii principale de markeri tumorali:

•  markerii tumorali circulanti (serici)

•  markerii tumorali tisulari

Daca ne referim strict la markerii tumorali circulanti (serici), ca prototip clasic pentru ceea ce se intelege prin notiunea de marker tumoral, acestia sunt disponibili de cateva decenii si sunt utili in clinica pentru evaluarea si monitorizarea evolutiei si a raspunsului la tratamentele oncologice pentru anumite tipuri de cancer si pe care ii voi detalia in continuarea acestei prezentari.

Alti markeri tumorali serici, desi disponibili, nu sunt prescrisi a fi efectuati deoarece s-a constatat faptul ca sunt mai putin sensibili si /sau specifici. Deasemenea exista alti markeri care sunt utilizati doar in scop de cercetare si continua sa fie evaluati in studii clinice. Este posibil ca in urmatorii ani sa apara in utilizare clinica mai multi markeri avand mai mare eficacitate.

Markerii tumorali circulanti, desi pot oferi informatii clinice utile, au totusi o serie de limite si anume:

• Ei singuri nu reprezinta un mijloc de diagnostic de boala oncologica.

• Multi markeri tumorali pot fi crescuti la persoane cu afectiuni sau boli nemaligne.

• Unii markeri tumorali sunt specifici pentru un tip particular de cancer in timp ce altii pot fi crescuti in alte cateva tipuri diferite de cancer.

• Nu orice pacient cu un tip particular de cancer va avea obligatoriu un nivel crecut al markerului tumoral seric corepunzand acelui tip de cancer.

• Nu fiecare cancer are un marker tumoral identificat ca fiind asociat (corespunzand) cu acel tip de cancer.

• In stadiile incipiente de cancer markerii tumorali pot avea valori normale.

• Unii pacienti cu cancer nu au niciodata valori crescute ale markerilor tumorali specifici.

• In consecinta markerii tumorali singuri nu reprezinta un criteriu de diagnostic pentru un anumit tip de cancer dar, pentru anumite tipuri de cancer ei ofera informatii suplimentare, alaturi de istoricul medical al pacientului , de investigatiile imagistce si alte investigatii de laborator.

Cum si pentru ce sunt utilizati markerii tumorali?

- In screening (depistarea precoce): deoarece markerii tumorali nu sunt suficient de sensibili sau suficient de specifici , ei nu sunt foarte utili pentru screening in populatia generala. Putini dintre ei pot fi totusi utilizati ca screening la persoane cu risc crescut de a dezvolta un tip de cancer in baza unui istoric familial puternic sau a unor factori specifici de risc pentru un tip particular de cancer.

- Precizarea diagnosticului: la o persoana care are simptome specifice unui cancer, ei pot ajuta alaturi de alte metode specifice de diagnostic la detectia cancerului si sa ajute la diferentierea de alte conditii cu simptome similare.

- Stadializare: pentru putine tipuri de cancer, markerii tumorali fac parte din criteriile de stadializare ale bolii ( exemplu: cancerele testiculare si alte tumori germinative ).

- Monitorizarea raspunsului la tratamentul specific: pentru anumite cancere (de exemplu cancerele mamare, testiculare, de colon si rect, ovar, pancreas ) monitorizarea seriata si repetata a markerilor corespunzatori permite aprecierea eficacitatii tratamentului, in special in stadiile avansate de boala (daca markerul seric scade, tratamentul este eficace; daca markerul seric ramane crescut, este necesara ajustarea sau schimbarea tratamentului). Informatiia adusa de valorile markerului trebuie totusi utilizata cu prudenta pentru ca sunt situatii care pot creste sau scade nivelul markerului independent de evolutia sau involutia tumorii.

- Detectia recidivei bolii (a recurrentei): una dintre cele mai importante utilizari a markerilor tumorali, alaturi de monitorizarea raspunsului la tratament este detectia (precoce) a recidivei. Daca valorile markerului sunt crescute inainte de initierea tratamentului, se normalizeaza in timpul sau dupa finalizarea tratamentului si apoi incepe sa creasca dupa o perioada de timp, este de presupus o recidiva a tumorii care trebuie obligatoriu confirmata prin metode specifice imagistice (echografie, examen CT, examen RMN, examen PET-CT) sau prin alte metode ( chirurgie, biopsii, de tesut, biopsie lichida , etc).

In continuare sunt prezentati principalii markeri tumorali circulanti (serici corespunzatori diferitelor tipuri de tumori si a utilizarii lor pentru diferite situatii clinice)

AFP (alfafetoproteina)
Cancere asociate AFP: Carcinom hepatocellular, Cancere testiculare, Cancere germinative ovariene
Utilizare AFP: Ajuta lin diagnostic, stadializare, monitorizarea tratamentului si detectia recidivelor
Comentarii: Creste de asemenea in sarcina si hepatite. Exista si pacienti cu valori crescute constitutional!

Beta- 2 microglobulina
Cancere asociate Beta-2 microglobulina: Mielom multiplu, unele tipuri de leucemie si limfoame
Utilizare beta-2 microglobulina: Mielom multiplu, unele tipuri de leucemie si limfoame
Comentarii: Ajuta in stadializare, stabilirea prognosticului, monitorizarea tratamentului si pentru detectia recidivei

CA 15-3
Cancere asocialte CA 15-3: cancer san
Utilizare CA 15-3: Monitorizeaza raspunsul la tratament si detectia recidivei sau a reluarii evolutiei
Comentarii: Creste de asemenea in alte cancere ( san,ovar,)sau tumori mamare benigne, endiometrioza, hepatita

CA-125
Cancer asociat CA-125: Carcinom ovarian
Utilizare CA-125: Ajuta in stabilirea diagnosticului , monitorizarea raspunsului la tratament si in detectia recidivelor
Comentarii: Creste de asemenea in carcinoamele tubare, peritoneale, fibroame uterine, endometrioza, sarcina

Calcitonina
Cancer sociat Calcitonina: Carcinom medular tiroidian si hiperplazie a celulelor C
Utilizare Calcitonina: Ajuta in stabilirea diagnosticului, moniorizarea raspunsului la tratament si in detectia recidivei
Comentarii: Creste si in alte cancere (pulmonar, leucemii) dar nu este folosit pentru diagnosticul acestora

CEA (carcino embryonic antigen)
Cancer asociat CEA: Cancer de colon, pancreas, san, ovar, carcinom medular tiroidian si altele
Utilizare CEA: Ajuta la stabilirea diannosticului, a prognosticului, monitorizarea raspunsului la tratament si a detectiei recidivei
Comentarii: Poate creste si in alte situatii ca: poliartrita reumatoida,hepatita, bronhopneumopatia cronica obstructiva,colita, pancreatita, fumatori \

Cromogranina A (CgA)
Cancer asocait Cromogranina A: Tumori ( tumori neuroendocrine,tumori carcinoide), carcinoma pulmonar cu celule mici,neuroblastom
Utilizare Cromogranina A: Ajuta la stabilirea diagnosticului, monitorizarea raspunsului la tratament si detectia recidivei
Comentarii: Reprezinta cel mai sensibil marker pentru tumorile carcinoide

DCP (Des-gama- carboxi protrombina)
Cancer asocait DCP: Carcinom hepatocelular
Utilizare DCP: Monitorizarea raspunsului la tratament si detectia recidivei
Comentarii: poate fi utilizat impreuna cu studiile imagistice si cu AFP

Gastrina
Cancer asociat Gastrina: Hiperplazia celulelor secretoare de gastrina, tumori secretante de gastrina  (gastrinoame)
Utilizare Gastrina: Ajuta la stabilireea diagnosticului, monitorizarea raspunsului la tratament si detectia recidivei
Comentarii: Utilizata si ca investigatie ajutatoare pentru diagnosticul sindromului Zollingger -Ellison

HCG (human corionic gonadotropin) sau beta HCG
Cancer asociat HCG: Tumori maligne testiculare, tumori germinative cu atla localizare, boala trofoblastica, coriocarcinom
Utilizare HCG: Ajuta la stabilirea diagnosticului, stadializare, prognostic, monitorizaea raspunsului la tratament, detectia recidivei
Comentarii: Creste in sarcina

Lactat dehidrogenaza ( LDH)
Cancer asicait LDH: Tumori testiculare si alte tumori germinative
Utilizare LDH: Ajuta la stadializarea bolii,monitorizarea raspunsului la tratament si la detectia recidivei
Comentarii: Poate creste intr-o mare varietate de conditii. Poate fi folosit si in alte cancere( melanomul malign, limfoame, neuroblastom)

PSA (Prostate specific antigen)
Cancer asociat PSA: Cancerul de prostata
Utilizare PSA: Poate fi utilizat in screening, ajuta la stabilirea diagnosticului, la stratificarea  riscului de progesie a bolii, la monitorizarea raspunsului la tatament si la detectia recidivei
Comentarii: Poate creste in prostatite, hiperplazia benigna a prostate sau dupa manevra de tuseu rectal

Tireoglobulina
Cancer asociat Tireoglobulina: Carcinom folicular tiroidian
Utilizare Tireoglobulina: Diagnostic si monitorizarea raspunsului la tratament, detectia recidivei
Comentarii: Utilizata dupa tiroidectomie pentru evaluarea raspunsului la tratament

CA 72-4
Cancer asociat CA 72-4: Carcinoame de tub digestiv superior, carcinom mucinous ovar
Utilizare CA72-4: Ajuta la stabilirea diagnosticului,  la monitorizarea raspunsului la tratament, si detectia precoce a recidivei
Comentarii: Uneori are variatii ale valorilor neconcordante cu evolutia clinica

CYFRA 21-1
Cancer asociat CYFRA 21-1: Cancer pulmonar - altul decat cu celule mici, carcinom esofagian, cancere scuamoase ale capului si gatului, vezica urinara, pancreas

NSE (neuron specific enolaza)
Cancer asociat NSE: Carcinom pulmonar cu cellule mici, tumori neuroendocrine, neuroblastom
Utilizare NSE: Ajuta in diagnosticul diferential, prognostic si stadializare, monitorizarea raspunsului la tratament, detectia recidivei

S-100
Cancer asociat S-100: Melanom malign
Utilizare S-100: Monitorizarea raspunsului la tratanent si detectia recidivei

Pro-GRP (pro G related peptid)

Cancer asociat Pro-GRP: Carcinom pulmonar cu celule mici, carcinom medular tiroidian
Utilizare Pro-GRP: Ajuta in diagnosticul diferential, monitorizarea raspunsului la tratament, detectia recidivei

SCCA (scuamous cell carcinoma antigen)
Cancer asociat SCCA: Carcinom scuamos de col uterin, carcinomul scuamos pulmonar, carcinomul scuamos esofagian, carcinom
In afara de acesti markeri tumorali serici care sunt cel mai frecvent utilizati in practica oncologica curenta, au mai fost descoeriti o serie de markeri care posibil sa intre in viitorul apropiat in utilizare curenta dat fiind gradul ridicat de specificitate (83% ) si sensibilitate (90%) cum sunt cele patru proteine serice descoperite in carcinoamele scuamoase bucale si anume: Calcium binding protein MRP14, CD59, Profilin1 si Catalaza precum si markerii mitocondriali-mutatii descoperite in ADN-ul mitochondrial (mtADN) recent descoperite in cancerul mamar, colonic, esofagian, endometru, cancere de cap si gat, ficat, rinichi, leucemii plaman, melanom, cavitate bucala, prostate, tiroida.

In afara markerilor tumorali enumerati in tabelul de mai sus sunt inclusi in notiunea de “markeri tumorali “o serie intreaga de factori dependenti sau apartinand de celulele tumorale maligne si care pot fi analizati in sange , urina sau alte lichide biologice precum si in tesutul tumoral si care reprezinta fie mutatii mostenite fie mutatii castigate in anumite gene specifice tumorii respective, cu implicatii de prognostic favorabil sau nefavorabil precum si cu implicatii predictive (adica factori care arata sensibilitatea unui cancer la un anume tip de tratament ) dar a caror prezentare depaseste cadrul acestei lucrari (de exemplu: mutatiile all- RAS, mutatiile EGFR, HER2, BRAF, BRCA1, BRCA2, microsatelillite instability_MSI si Mismatch Repair Deficiency-dMMR), PD-1/2 si PDL-1, celulele tumorale circulante si ADN-ul tumoral liber circulant-markeri moleculari cu rol incontestabil in aplicarea unui tratament oncologic tintit si personalizat.

Important este, asadar, de a nu fetisiza si utiliza fara discernamant markerii tumorali circulanti si de a-i folosi doar ca ajutor al celorlalte metode de diagnostic si de monitorizare a evolutiei tumorilor maligne sub tratament.

Data fiind lipsa de specificitate precum si sensibilitatea mediocra a acestora recomandarea lor fara discernamant in tot felul de situatii neclare in vederea stabilirii diagnosticului poate duce catre piste false.

La fel de neadecvata este si tentatia potentialilor pacienti de a-si doza markerii tumorali, fara o recomandare medicala, intrucat aceasta atitudine poate genera motiv serios de angoasa pentru potentialul pacient in conditiile detectarii unor valori peste asa zisa valoare normala. Niciodata aceste analize nu vor putea pune sau sugera un diagnostic de boala oncologica.

Singurul domeniu de utilitate reala a acestora este si trebuie sa ramana monitorizarea evolutiei bolii oncologice precum si raspunsul acesteia la tratament .

Ramane inca un deziderat descoperirea unor markeri mult mai sensibili si cu specificitate mult mai mare pentru fiecare tip de cancer ,care sa permita un diagnostic cat mai precoce al bolilor oncologice.

Sursa: MedLife

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu